ga naar de navigatie ga naar de inhoud

Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt e ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

Vlaams Ministerie van Financiën en Begroting
 

Moody's verlaagt rating Vlaanderen

Kredietbeoordelaar Moody's heeft op 20 december 2011 de kredietwaardigheid van Vlaanderen verlaagd van Aaa naar Aa2. De vooruitzichten zijn negatief, een verdere verlaging is dus mogelijk. Dit is nog altijd een uitstekende score. U vindt de persmededeling van Standard & Poor's in volgend documenttstekende kredietwaardigheid.

Recentelijk bracht het agentschap de kredietwaardigheid van België terug met twee stappen van Aa1 naar Aa3. De recente verlaging van de rating van de deelstaten is daarvan een rechtstreeks gevolg. De lage groeivooruitzichten voor de Belgische economie in zijn geheel zetten volgens het bureau druk op de financiën en de begrotingsdoelstellingen van de regio's.

Moody's stipt daarnaast aan dat Vlaanderens kredietwaardigheid een trapje hoger blijft dan die van België. Deze betere score voor Vlaanderen is te wijten aan het feit dat de regio dit jaar naar een begrotingsevenwicht terugkeert en zijn schulden snel kan stabiliseren, aldus de kredietbeoordelaar. De financiële kracht van Vlaanderen blijft verder op peil dankzij de wettelijke bescherming van de regio's tegen negatieve beslissingen op federaal niveau, zoals een scherpe verlaging van de transfers.

De nood aan kredieten de komende vijf jaar is voor Vlaanderen bovendien 'beheersbaar', oordeelt Moody's – tot 0,5% van het bruto Vlaams product. 'Dat beperkt de impact van de moeilijke marktomstandigheden op de financiële prestatie van de regio.'

 

U vindt de persmededeling van Moody's in volgend document: Moodys_pressrelease20_12.pdf pdf-document (77 kB, 22 december 2011)

Pagina afdrukkenTip een collega over deze pagina
Gepubliceerd op 20 december 2011. Laatst gewijzigd op 10 maart 2014