Resultaten Sustainability benchmark 2018

Sustainability benchmarks zijn gericht op de financiering van duurzame groene investeringen of sociale investeringen. De uitgifte door Vlaanderen van een sustainability Benchmark is in lijn met de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling die Vlaanderen eerder publiceerde in het kader van "Visie 2050" en "Vizier 2030". Concreet zullen de middelen worden gebruikt om de energie-efficiëntie van gebouwen te verhogen. Daarnaast wordt betaalbare huisvesting gefinancierd en een deel van het geld is onder meer bestemd voor de bouw van (passieve) scholen in het kader van de DBFM-scholen van morgen. Ten slotte zal Vlaanderen in de toekomst ook initiatieven in de circulaire economie met deze middelen financieren.

Om de eerste sustainability benchmark van Vlaanderen op de markt te zetten, werd een roadshow georganiseerd. Tijdens de 5 - daagse campagne bezocht de Vlaamse Gemeenschap een groot aantal investeerders in Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Helsinki, Kopenhagen, Parijs en Brussel. Er werden eveneens enkele calls georganiseerd met investeerders uit Londen.

Kort daarna, op 12 november, werd de sustainability Benchmark gelanceerd. Vlaanderen slaagde erin 500 miljoen euro uit te geven. De vervaldatum van de obligatie is 21 november 2033, de coupon is 1,375% en de yield is 1,449%.

Voor deze transactie waren er 60 belanghebbende partijen uit 11 verschillende landen. De verdeling per geografische locatie en per type belegger wordt weergegeven in de onderstaande taartdiagrammen.

geografische opsplitsing :

geografische opsplitsing

opsplitsing per investeerders type :

opsplitsing per investeerders type

Met de uitgifte van de sustainability benchmark had Vlaanderen een verdere diversificatie van de investeerdersbasis voor ogen. Uit de resultaten is gebleken dat er aan deze doelstelling tegemoet gekomen werd daar er 16 nieuwe investeerders (op een totaal van 60) in de boeken aanwezig waren. Voor de sustainability benchmark was er zeer grote interesse vanuit Frankrijk. Maar liefst 47.9% van de investeerders zijn afkomstig uit Frankrijk. Daarnaast was er ook grote interesse uit de Benelux (32.2%). Het aantal investeerders vanuit Duitsland daarentegen was eerder beperkt met 15.3%.