Financiële instrumenten

De Vlaamse Gemeenschap heeft directe schuld op lange en op korte termijn. Als langetermijnfinancieringsmiddelen gebruikt de Vlaamse Gemeenschap: Euro Medium Term Note programma (EMTN), Schuldschein en Leningen. Als kortetermijnfinancieringsmiddelen gebruikt de Vlaamse Gemeenschap: Zichtrekening en Belgian Commercial Paper (BCP).

Belgian Commercial Paper

Via haar Belgian Commercial Paper (BCP) programma kan de Vlaamse Gemeenschap op de Belgische markt schatkistcertificaten uitgeven tot een maximaal totaal uitstaand bedrag van 1,5 miljard euro. De looptijden kunnen variëren van 1 dag tot 1 jaar.

Euro Medium Term Note

Via het Euro Medium Term Note (EMTN) programma kan de Vlaamse Gemeenschap een beroep doen op (duurzaamheids)benchmarkobligaties en private plaatsingen. Ze verhoogde het maximale gezamenlijke uitstaande bedrag van 10 tot 25 miljard euro in 2020. De looptijden kunnen variëren van 1 jaar tot 50 jaar.

Schuldschein

De Schuldschein is een leningsovereenkomst naar Duits recht. Het is niet beursgenoteerd. De looptijden liggen doorgaans tussen 10 en 30 jaar. Nominale bedragen kunnen variëren van 10 tot 300 miljoen euro.