DFB Inspireert

“DFB inspireert” doet wat het zegt: interne en externe belanghebbenden inspireren rond een thema dat er toe doet. Ons departement biedt een platform waar experten hun visie en inzichten delen en in debat gaan met het publiek over actuele issues. Op die manier worden wij als departement gevoed, bovendien bieden we inspiratie en inzichten aan anderen en houden we de vinger aan de pols.

Aankomende evenementen

16
november
2023

DFB Inspireert
Boekhouder van de toekomst
VAC Gent – Romain Deconinck – Auditorium

Afgelopen evenementen

Omhoog
22 juni 2023 | Is onze overheidsschuld houdbaar?

Op 22 juni organiseerde het Departement Financiën en Begroting “DFB Inspireert”. Het thema van de namiddag: “Is onze overheidsschuld houdbaar?“. Wat zijn de uitdagingen voor onze Vlaamse overheid, maar ook voor de andere deelstaatoverheden en onze Federale overheid. De sprekers zijn: Freddy Heylen Stefan Van Parys Sven Langedijk Het event ging door in het Irish College in Leuven.

3 maart 2023 | Elektrische voertuigen belasten: een weg naar succes?

Op 3 maart 2023 verzorgde BORG een nieuwe DFB inspireert onder de titel “Elektrische voertuigen belasten: een weg naar succes?” We leerden uit de best practices en ervaringen van Duitsland (Benjamin Fisher, Senior Associate bij de Duitse denktank Agora Verkerswende), Nederland (Sander Veldhuizen, afdelingshoofd Strategie en Parlementaire Aangelegenheden van de Directie Algemene Fiscale Politiek (DG Fiscale Zaken) van het Nederlands Ministerie van Financiën) en Noorwegen (Ingrid Dahl Hovland, directeur-generaal van de Noorse Administratie voor Openbare Wegen) bij het stimuleren van de aankoop en het gebruik van elektrische voertuigen. Alles werd in goede banen geleid door Hajo Beeckman, verkeersspecialist bij de VRT. De sessie werd online gevolgd door 136 deelnemers. Hieronder kan je de opname herbekijken.​​​​​​​​​​​​​​

17 november 2022 | Financiële data in de ban van AI of is het omgekeerd?

Op 17 november 2022 was het de beurt aan het departement Financiën en Begroting. Zij organiseerde een evenement rond de mogelijke opportuniteiten en valkuilen van artificiële intelligentie in een financiële data context. Het evenement vond plaats in hybride vorm, in totaal volgden zo een 200 deelnemers de sessie van thuis uit of live in het VAC te Gent.

Gastsprekers waren Steven Latré (Hoofd AI R&D van IMEC en professor UAntwerpen), Professor Haroon Sheikh (filosoof en schrijver, senior wetenschapper bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in Nederland en professor aan de VU in Amsterdam) en Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio), Gerd Verstappen en Karel Coenye. De sprekers deelden hun inzichten gevolgd door een debat onder leiding van Goedele Wachters. Om het debat zo interactief mogelijk te maken konden deelnemers vragen stellen via Slido. Enkele van deze vragen werden vervolgens uitvoerig bediscussieerd tijdens het debat. Onze SG Koen Algoed leidde in en schetste de key takeaways. Aansluitend kon je netwerken met een hapje en een drankje.

23 mei 2022 | Exit ESR, enter EPSAS?

Op 23 mei 2022 was het dan de beurt aan het Dienstencentrum Boekhouding. Zij organiseerden een DFB inspireert rond de vraag: “Exit ESR, enter EPSAS?” Het publiek kreeg een inkijk in ESR, IPSAS en EPSAS gevolgd door een debat over het nut van de Belgische economische classificatie en de toekomst van overheidsboekhouding.

Professor Johan Christiaens (vakgroep Accounting, Bedrijfsfinanciering en Fiscaliteit Universiteit Gent), Bart Mensschaert (federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning, Directoraat-Generaal Federaal Accountant en Procurement) en Kris Van Cauter (adviseur staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker) deelden hun visie, gevolgd door een debat met de drie sprekers aangevuld met Willy Verschuere, hoofd van het team accountmanagers van DCB. VRT-journaliste Goedele Wachters leidde alles in goede banen.