Rating Vlaanderen

Via een procedure van tendering werd in 2019 het ratingcontract toegewezen aan Fitch voor de periode 2020 – 2024.

Op 6 maart 2020 heeft Fitch een ‘AA’ rating aan Vlaanderen toegekend.

Dit is de hoogste rating van alle Belgische gewesten en gemeenschappen en is zelfs 1 trap hoger dan de federale overheid die ‘AA-‘ heeft. Dit is een vrij unieke situatie : Vlaanderen is 1 van de 6 regio’s binnen Europa  waaraan Fitch  een rating boven de soevereine overheid toekent. De andere regio’s zijn Friuli-Venezia Giulia, Sardinië, Valle d´Aosta en Veneto uit Italië en het Spaanse Baskenland.

Uit de rapporten van Fitch blijkt dat Vlaanderen, buiten een gedegen economie met indicatoren boven het Belgische en Europese gemiddelde, als “sterk” scoort op 5 van 6 fundamentele risico factoren (KRF – key risk factors) :

  • Inkomsten robuustheid
  • Inkomsten aanpasbaarheid
  • Uitgaven duurzaamheid
  • Schulden en liquiditeit robuustheid
  • Schulden en liquiditeit flexibiliteit

Op 9 april 2020 heeft Fitch de vooruitzichten voor Vlaanderen van stabiel naar negatief bijgesteld en heeft de rating bevestigd op AA. De KT-rating werd bevestigd op ‘F1+’.

De bijstelling van de vooruitzichten is het gevolg van de bijstelling van de vooruitzichten van België van stabiel naar negatief op 3 april 2020. Fitch stelt immers dat Vlaanderen niet meer dan 1 trap boven België mag worden beoordeeld.

De ratingrapporten van 9 april 2020 en 6 maart 2020 kunnen hieronder terug gevonden worden.

Ratingverslag
2020 April Fitch
pdf 226.81 KB
2020 March Fitch
pdf 116.53 KB
//