Rating Vlaanderen

Via een procedure van tendering werd in 2019 het ratingcontract toegewezen aan Fitch voor de periode 2020 – 2024.

Op vrijdag 1 oktober 2021 heeft Fitch de vooruitzichten van Vlaanderen aangepast van negatief naar stabiel. De lange termijn rating werd bevestigd op ‘AA’ en de korte termijn rating op ‘F1+’.

De ‘AA’ rating is de hoogste rating van alle Belgische gewesten en gemeenschappen en is zelfs 1 trap hoger dan de federale overheid die ‘AA-‘ heeft. Dit is een vrij unieke situatie : Vlaanderen is 1 van de 10 regio’s binnen Europa  waaraan Fitch  een rating boven de soevereine overheid toekent. De andere regio’s zijn de autonome provincie van Bolzano, de autonome provincie van Trento, de autonome regio van Friuli-Venezia Giulia, de autonome regio van Sardinië en de autonome regio van Valle d´Aosta uit Italië en de historische gebieden van Alava, Bizkaia en Gipuzkoa en Pamplona uit Spanje.

Uit de rapporten van Fitch blijkt dat Vlaanderen, buiten een gedegen economie met indicatoren boven het Belgische en Europese gemiddelde, als “sterk” scoort op 5 van 6 fundamentele risico factoren (KRF – key risk factors) :

  • Inkomsten robuustheid
  • Inkomsten aanpasbaarheid
  • Uitgaven duurzaamheid
  • Schulden en liquiditeit robuustheid
  • Schulden en liquiditeit flexibiliteit

De houdbaarheid van de schulden wordt in Fitch zijn rating scenario in het bovenste uiteinde van de ‘a’ categorie gezet.

De rating zou kunnen verlagen indien de rating van België zou verlagen of indien de schulden sterker zouden stijgen dan in hun rating scenario voorzien. De vooruitzichten zouden kunnen evolueren naar stabiel indien de vooruitzichten van België evolueren naar stabiel en alle andere factoren gelijk blijven.

De persberichten van 1 oktober 2021 en 30 april 2021 en het volledige rating rapport van 6 mei 2021 kunnen hieronder terug gevonden worden.

 

Ratingverslag
2021 Fitch October
pdf 155.74 KB
2021 April Fitch
docx 29.55 KB
2021 Mei Fitch
pdf 399.82 KB
//