Resultaten Standaard benchmark 2018

In tegenstelling tot vorige jaren besliste Vlaanderen in overleg met het consortium van banken om dit jaar geen roadshow te organiseren voor de standaard benchmark maar te opteren voor een global investor call op 3 juli 2018.

De dag erna, op 4 juli werd er een benchmark gelanceerd van 750 miljoen EUR met een looptijd van 20 jaar. Aangezien de financieringsbehoefte van Vlaanderen veelal gerelateerd is aan projecten met een lange afschrijvingstermijn en omdat de langetermijnrentevoeten nog steeds historisch laag zijn, heeft Vlaanderen besloten om enkel een lange termijn benchmark uit te geven. Vlaanderen slaagde erin om een ​​nieuwe 20-jaars benchmark uit te geven van 750 miljoen EUR met een coupon van 1,5% en een yield van 1,546%.

De verdeling per land en per type belegger worden weergegeven in de onderstaande diagrammen.

per land :

per land

per type :

per type

Opnieuw was er een belangrijke internationale belangstelling voor het Vlaams papier. Beleggers uit maar liefst 12 verschillende landen tekenden in. De brede internationale belangstelling is een bevestiging van de financiële geloofwaardigheid van Vlaanderen. 21% van de investeerders is afkomstig uit de Benelux. Duitsland blijft de grootste investeerder met 47%. De grootste verandering ten opzichte van eerdere Benchmark-uitgiftes is de stijgende interesse vanuit Frankrijk. Vorig jaar was ongeveer 7,6% van de beleggers afkomstig uit Frankrijk, terwijl dit jaar het aantal  gestegen is tot 20%. We zien ook voor het eerst een groeiende interesse vanuit Zwitserland, Italië, Israël en Slovenië. Een positieve trend die voor een verdere diversificatie van schuldportefeuille zorgt.

De grafieken tonen ook de verschillende type beleggers. de verzekeringsmaatschappijen zijn het sterkst vertegenwoordigd met 54,08% gevolgd door de fondsmanagers met 30,92%.

Onder downloads vindt u de global investor call presentatie van de Vlaamse Gemeenschap van 3 juli 2018.

//